23 januari 2013

Let op, uw netto pensioen kan lager uitvallen

Voor iedereen die een IBM-pensioen ontvangt

Vandaag heeft u uw pensioenspecificatie van 2013 ontvangen. Hierop ziet u hoeveel bruto en netto pensioen u maandelijks krijgt. U zult zien dat in het nieuwe jaar een aantal fiscale veranderingen zijn ingegaan. Juist deze veranderingen kunnen deze keer een merkbaar effect hebben op uw netto pensioen. Voor velen betekent het een lager bedrag onder de streep, ondanks de toeslag die wij dit jaar geven.

Wat is er veranderd?
- U betaalt meer belasting dan vorig jaar. Dit betekent netto minder pensioen.
- U draagt meer bij aan de Zorgverzekeringswet. Ook dit betekent netto minder pensioen.
- De bruto AOW gaat omhoog.
- Wij hebben uw IBM-pensioen verhoogd met een toeslag.

Kortom, de wettelijk verplichte inhoudingen zijn dit jaar hoger dan vorig jaar.

De regering heeft in het Kunduz-akkoord bezuinigingsafspraken gemaakt, die begin dit jaar zijn ingegaan. Zo is het tarief van de loonheffing in de 1e belastingschijf verhoogd met 3,9% naar 19,1%. (Kijk hier voor een overzicht van alle tarieven in 2013.) Daar bovenop komt een hogere bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Deze is met 0,65% gestegen naar 5,65%. Daar staat tegenover dat de bruto AOW iets is gestegen. Ook verhogen wij uw IBM-pensioen met een toeslag voor inflatie van 1,73% of 2,13% (afhankelijk van de toeslagregeling waar u onder valt). Ondanks de hogere AOW en de toeslag zorgen de overheidsmaatregelen in veel gevallen toch voor een lager netto inkomen.

De fiscale wijzigingen zijn pas eind november vorig jaar door de overheid aan ons gecommuniceerd. Voor ons was het lastig om u daar tijdig over in te lichten.

Wilt u weten wat er verder voor u nog kan veranderen in 2013? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid.

Bekijk ook deze rekenvoorbeelden, om een indruk te krijgen van de gevolgen van deze wijzigingen.