19 februari 2015

Rendementen in het vierde kwartaal: zon na turbulent weer

Politieke spanningen zetten de aandelenmarkten in het vierde kwartaal van 2014 op scherp. Angst om deflatie hield de koersen laag. Uiteindelijk lieten de rendementen toch een lichte stijging zien.

De financiële markten hadden in het vierde kwartaal van 2014 last van een daling van de olieprijs.  Een laag prijsniveau van olie wakkert de zorg over deflatie, een algehele prijsdaling, aan. Dit lijkt gunstig, maar is het niet. Als de prijzen dalen, houden consumenten hun hand meestal op de knip, in de hoop dat producten steeds goedkoper worden.
Ook politieke spanningen tussen het Westen en Rusland drukte zijn stempel op de ontwikkelingen op de aandelenmarkten. De euro daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond.

Schommelingen

Aandelenkoersen schommelden in het vierde kwartaal en de verschillen tussen de landen waren groot. De problemen tussen Griekenland en de eurozone zorgden voor onrust. Uiteindelijk stegen de aandelen licht.

Obligaties

Nadat de obligatierente in september nog was gestegen, daalde hij in het vierde kwartaal. Een dalende rente zorgt echter voor stijgende waarde van obligaties (zie voor uitleg hierover de marktupdate). Het rendement kwam uiteindelijk hoger uit dan in het derde kwartaal.

In het vierde kwartaal zagen de rendementen er zo uit:

  • Wereldaandelenfonds: 5,6%
  • Europese Aandelenfonds: 0,04%
  • Obligatiefonds: 7,4%

Lees meer

Marktupdate vierde kwartaal 2014