22 april 2015

Pensioeninloop 17 april groot succes

Tijdens de IBM Employee Education Week 17 april werd er weer een pensioenpresentatie en –inloop gehouden. Rond de zestig IBM’ers kwamen luisteren en vragen stellen. Het thema was: Aan de slag met je pensioen.

‘Waarom moeten wij zelf pensioenzaken regelen? Dat doet SPIN toch voor ons?’ De vraag wordt aan Victor Steenbakker van financieel adviesbureau Meijers gesteld. Hij is net aan het woord over de drie pijlers van de oudedagsvoorziening.
‘Waarom je zelf het heft in handen moet nemen?’, vraagt Victor. ‘Omdat iedereen moet weten hoeveel hij heeft, nu en straks. Je moet nu al uitrekenen wat je later nodig hebt en of je voor die uitgaven straks na je 67e genoeg pensioen bij elkaar gespaard hebt.’

Vorstelijk pensioen

Want onbezorgd van een vorstelijk pensioen genieten is niet meer vanzelfsprekend voor de huidige generatie werkenden. Een groot deel van de IBM’ers zit in een DC-regeling wat betekent dat je nooit precies weet wat je hebt, alleen wat je betaalt als premie. Er zijn vele factoren van invloed op de rendementen en de hoogte van het kapitaal waarmee je straks het pensioen gaat inkopen bij een verzekeraar. Daarnaast versobert de overheid de regels ieder jaar. ‘Hoog tijd om zelf iets in de derde pijler te regelen’, zegt Victor Steenbakker en hij legt uit wat dat precies betekent: een persoonlijke spaarpot in de vorm van een lijfrente of banksparen.

Checklist

Dan komt Martin Hus aan het woord over de financiële checklist van SPIN met tal van tips en adviezen voor financiële planning. De laatste spreker op deze pensioenpresentatie is Cor de Jong van SPIN. Hij legt op toegankelijke wijze uit hoe IBM’ers de Pensioenplanner kunnen gebruiken. ‘Je kan er ook mee spelen, het is eigenlijk heel leuk’, lacht Cor.


Veel opgestoken

‘Ik heb heel wat opgestoken, meer dan ik had verwacht’, zegt een IBM’ster achteraf, terwijl haar collega’s zich met vragen verdringen rond de SPIN-medewerkers. ‘Je denkt toch dat je het wel een beetje weet maar och, wat zijn de pensioenregels toch ingewikkeld.’ Haar collega is ook erg tevreden. ‘Het is handig om te weten welke tools er zijn. Bijvoorbeeld mijnpensioenoverzicht.nl en zo’n financiële bufferberekenaar van het Nibud, die ga ik ook eens proberen.’

In juni is er weer een bijeenkomst  waar u uw persoonlijke pensioenvragen aan de SPIN-deskundigen kunt stellen. Heeft u in de tussentijd vragen over uw pensioen? Bel ons op 020-5138600 of stuur een mail naar pensioen@nl.ibm.com.