RSS

SPIN nieuwsoverzicht

30 augustus 2013

Nieuwe pensioenafspraken: wat verandert er vanaf volgend jaar?

Zoals u wellicht weet, zijn er in Den Haag nieuwe afspraken gemaakt over pensioenen. Dit was vanaf begin dit jaar al merkbaar: de AOW gaat sinds januari geleidelijk later in. Vanaf volgend jaar is een aantal nieuwe fiscale maatregelen van kracht. Daarna gaan in 2015 verdere maatregelen in, waarvan de details nog ingevuld moeten worden.

Dit betekent dat IBM de pensioenregelingen gaat aanpassen. Momenteel is een werkgroep bezig met het vormgeven van de aanpassingen. We hopen u hierover eind dit jaar of begin volgend jaar meer over te kunnen vertellen.

Lees het volledige bericht
23 januari 2013

Let op, uw netto pensioen kan lager uitvallen

Voor iedereen die een IBM-pensioen ontvangt

Vandaag heeft u uw pensioenspecificatie van 2013 ontvangen. Hierop ziet u hoeveel bruto en netto pensioen u maandelijks krijgt. U zult zien dat in het nieuwe jaar een aantal fiscale veranderingen zijn ingegaan. Juist deze veranderingen kunnen deze keer een merkbaar effect hebben op uw netto pensioen. Voor velen betekent het een lager bedrag onder de streep, ondanks de toeslag die wij dit jaar geven.

Wat is er veranderd?
- U betaalt meer belasting dan vorig jaar. Dit betekent netto minder pensioen.
- U draagt meer bij aan de Zorgverzekeringswet. Ook dit betekent netto minder pensioen.
- De bruto AOW gaat omhoog.
- Wij hebben uw IBM-pensioen verhoogd met een toeslag.

Kortom, de wettelijk verplichte inhoudingen zijn dit jaar hoger dan vorig jaar.

Lees het volledige bericht
08 augustus 2012

AOW gaat vanaf volgend jaar later in (updated 2)

De afgelopen tijd hebben we vragen gekregen van (oud)-IBMers die te maken krijgen met de gevolgen van het nieuwe Pensioenakkoord. De leeftijd waarop de AOW ingaat, gaat vanaf volgend jaar geleidelijk omhoog. Mensen die vanaf volgend jaar 65 jaar worden en voor het eerst de AOW ontvangen, krijgen hiermee te maken. Iemand die in 2013 65 jaar wordt, krijgt 1 maand later de AOW; voor 2014 is dat 2 maanden later. In de jaren daarna loopt dat aantal steeds iets op. In deze tabel op de website van de overheid staan de details. 

Overbrugging om AOW-gat te dichten
Door de latere AOW-leeftijd onstaat er een zogenaamd ‘AOW-gat’: het pensioen vanuit de werkgever(s) gaat al wel in op 65 jaar, maar de AOW nog niet. De vraag is hoe dit AOW-gat kan worden gedicht. Duidelijk is al wel dat IBM of SPIN deze maatregel van de overheid niet zal compenseren. De overheid zelf komt wel met een aantal overbruggingsregelingen.

Lees het volledige bericht