Marktontwikkelingen november 2022

In november waren de financiële markten goed gestemd, met positieve rendementen voor de meeste vermogenscategorieën. Eerst zagen we nog negatieve uitslagen bij aandelen en oplopende rentes na renteverhogingen van de Bank of England en de Federal Reserve. Met name laatstgenoemde gaf aan dat het pad van renteverhogingen er anders uit zal gaan zien; de verhogingen zullen minder hard zijn maar met een hoger einddoel van de rente. Later in de maand stelden meevallende inflatiecijfers in de VS markten gerust, zodat we alsnog de maand positief afsloten. De mid-term verkiezingen in de VS (waarbij de ‘rode golf’ van Republikeinen uitbleef) en de versoepelingen van het Covid-beleid in China hielpen hier ook bij. In Egypte hebben deelnemende landen aan de COP27 overeenstemming bereikt over het oprichten van een wereldwijd fonds voor landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Desalniettemin waren de uitkomsten teleurstellend aangezien er van tevoren was gerekend op verdergaande afspraken.

Aandelen

In euro’s gemeten steeg de MSCI All Countries World Index in oktober met 3,4%. Er was echter een groot verschil tussen ontwikkelde markten (+2,7%) en opkomende markten (+10,2%). Waar China vorige maand nog laatstgenoemde index mee omlaag trok, was het deze maand de koploper met +24,5%. Verder was er een aanzienlijk verschil tussen Europa (+6,9%) en de VS (+1,2%). Japan zat hiertussen met een plus van 5,3%. Groeiaandelen en waardeaandelen hielden elkaar in november n balans. Bij de sectoren was grondstoffen de grootste winnaar (+9,4%), naast financiële waarden en industrie. Energie was de enige sector met een negatief rendement (-0,6%).

Obligatie

De eerder genoemde meevallende inflatiecijfers in de VS zorgden ervoor dat de rente daar harder daalde dan in Europa. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 0,21% tot 1,93%. De 10-jaarsrente van de VS daalde met 0,44% naar 3,61%. De opluchting zorgde ook voor een iets risicovollere houding bij beleggers. De risico opslag voor minder risicovolle bedrijfsobligaties daalde met 0,37% tot 1,79%, en voor meer risicovolle bedrijfsobligaties met 0,41% tot 5,08%.