Marktontwikkelingen oktober 2022

Ondanks gebeurtenissen die het marktsentiment normaal geen goed doen, was oktober een goede maand voor financiële markten. In het Verenigd Koninkrijk was er het nodige te doen rondom de aankondiging van het nieuwe kabinetsbeleid; na het vertrek van de minister van Financiën (Kwarteng) leidde het ook tot het aftreden van premier Truss. Met slechts 44 dagen was zij de kortst zittende premier van het VK. De Bank of England moest ingrijpen om de val van het pond en de hard opgelopen rente op staatsobligaties enigszins ongedaan te maken. Na de recente prijsdaling van de olie kondigde de OPEC (onder aanvoering van Rusland) aan de productie te verlagen met 5%. Nieuwe sancties van Europa tegen Rusland kunnen leiden tot een boycot, waardoor afzet voor dat land wegvalt en het dus gebaat is bij hogere olieprijzen. Maar van doorslag was echter de boodschap van de ECB. De rente ging verder omhoog, maar de verwachting is dat de beleidsrente in de toekomst minder ver verhoogd zal worden doordat de kans op een recessie groter wordt ingeschat. Na dit nieuws daalden de obligatierentes en veerden aandelenmarkten op.

Aandelen

In euro’s gemeten steeg de MSCI All Countries World Index in oktober met 5,1%. Geopolitiek en COVID-19 lockdowns deden aandelenkoersen in China (-17,5%) geen goed. Het trok de index voor opkomende markten mee omlaag (-4%). Indices van ontwikkelde landen zoals Europa (+6,2%) of Noord-Amerika (+6,9%) deden het aanzienlijk beter. Japan bleef echter wat achter met een positief rendement van 2,1%. Groeiaandelen (+2,6%) deden het wederom minder goed dan waarde aandelen (+7,5%). En bij de sectoren waren het wederom vastgoed en communicatie die achterbleven bij de sectoren gezondheidszorg, industrie en met name energie. Laatstgenoemde behaalde maar liefst een rendement van 17% in de maand oktober.

Obligaties

Hoewel markten dus opgelucht adem haalden en rentes wat daalden na het bericht van de ECB, was er voor de maand in de breedte toch een lichte stijging van de rente waarneembaar. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 0,03% tot 2,14%. De 10-jaarsrente van de VS ging met 0,22% (naar 4,05%) iets harder omhoog. Beleggers waren bereid iets meer risico op zich te nemen in oktober. Daardoor daalde de risico opslag voor minder risicovolle bedrijfsobligaties met 0,05% tot 2,16% en voor meer risicovolle bedrijfsobligaties zelfs met 0,64% tot 5,49%.