Veelgestelde vragen
Wat zijn de hoofdlijnen van het nieuwe pensioenstelsel voor Nederland?
Bij IBM worden afspraken over pensioen tussen de werkgever en hun ondernemingsraad gemaakt. IBM heeft daarbij binnen het nieuwe pensioenstelsel de keuze voor twee pensioensoorten; een individuele pensioenpot of aanspraak op een deel van een collectieve pensioenpot. De individuele pensioenpot kennen we al want die is vergelijkbaar met onze DC-regeling. Het aandeel in een collectieve pensioenpot is nieuw. Het pensioenkapitaal wordt dan collectief belegd, maar ook dan heeft de deelnemer eigenlijk een soort eigen pensioenpot. De nieuwe regels gelden straks voor nieuwe inleg en de keuze voor individueel en/of collectief maakt IBM samen met de ondernemingsraad. Daarnaast maken zij ook de keuze of ze bestaande pensioenen willen omzetten naar de nieuwe regeling. Naast dit nieuwe pensioencontract regelt de Wet Toekomst Pensioenen onder meer:
- dat de stijging van de AOW-leeftijd vertraagt, door deze op een andere manier te koppelen aan de gemiddelde levensverwachting;
- het vereenvoudigen en harmoniseren van het nabestaandenpensioen.
Hoe ziet dat nieuwe pensioenstelsel er straks uit voor SPIN?
In het nieuwe pensioenstelsel bouwt u een pensioenkapitaal op in een soort eigen pensioenpot. Uw pensioenpot wordt voor u belegd. Rendement en risico uit de beleggingen verschillen tussen deelnemers afhankelijk van hun leeftijd. De gedachte daarbij is dat een jongere deelnemer meer beleggingsrisico kan lopen dan een oudere deelnemer. Een jongere deelnemer heeft namelijk een langere periode voor herstel na een slecht beleggingsjaar. En heeft ook meer voordeel van hogere langjarige rendementen. Een oudere deelnemer heeft baat bij een stabieler verloop. Dit lijkt op de huidige DC-regeling van SPIN, waarin het beleggingsrisico ook leeftijdsafhankelijk is.
Wordt mijn SPIN pensioen omgezet naar de nieuwe regeling?
Vanaf de datum waarop de wijzigingen definitief worden doorgevoerd wordt er niet alleen geen nieuw DB-pensioen meer opgebouwd. De werkgever en de ondernemingsraad kunnen er ook voor kiezen dat het bestaande DB-pensioen wordt omgezet naar de nieuwe regeling (‘invaren’). Als zij er voor kiezen om bestaande pensioenen om te zetten moeten ze onderbouwen dat de huidige SPIN deelnemers daar geen onevenredig nadeel van ondervinden. Daarna toetst het bestuur van SPIN of dat inderdaad het geval is. Uitgangspunt van het bestuur is daarbij dat de waarde van de pensioenen (inclusief eventuele toekomstige indexaties) behouden blijft.
Ik ben met pensioen. Wat gaan de nieuwe pensioenregels voor mijn pensioen bij SPIN betekenen?
Voorlopig verandert er niets aan uw pensioen. SPIN blijft het beheer van uw pensioen verzorgen en wij blijven uw vertrouwde aanspreekpunt. U hoeft zich daarover dus geen zorgen te maken.
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel
Momenteel overleggen de werkgever en de ondernemingsraad over wat de veranderingen in het pensioenstelsel voor u als gepensioneerde betekenen. Het is goed om te weten dat een van de uitkomsten ook kan zijn dat er voor u niets verandert. Mochten er wel wijzigingen komen, dan worden deze naar verwachting pas op 1 januari 2028 ingevoerd.
Bij de besluitvorming hebben de vereniging van (GBC) een wettelijk hoorrecht. Dit betekent dat zij hun mening kunnen geven over de voorgestelde aanpassingen. Hierdoor worden uw belangen zorgvuldig meegenomen in de besluitvorming. Vervolgens zal ook het bestuur van het fonds de uiteindelijke plannen beoordelen en moeten goedkeuren.
We houden u op de hoogte
Het kan nog enige tijd duren voordat alles definitief is en we weten of er voor u iets gaat wijzigen. Zodra er meer duidelijkheid is, informeren wij u uiteraard tijdig, bijvoorbeeld via onze nieuwsbrief.
Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar!
Ik bouw een DC-kapitaal op bij SPIN. Waarom al die discussie over compensatie?
In het huidige pensioensysteem wordt er op jonge leeftijd minder en op latere leeftijd meer premie ingelegd. De premie van jongere deelnemers wordt immers langer belegd en kan daardoor meer opleveren. In het nieuwe systeem verandert dat en wordt voor alle leeftijden hetzelfde premiepercentage ingelegd. Dit systeem wordt als eerlijker gezien en leidt op langere termijn ook tot een beter resultaat. Voor nieuwe (jonge) deelnemers heeft de overgang geen nadelige gevolgen. Voor deelnemers die al langer in het huidige systeem deelnemen kan de overgang nadelig uitpakken voor het te verwachten pensioen. Het kantelpunt hangt af van meerdere zaken en ligt ergens tussen de leeftijd van 45 en 50 jaar. Kabinet en sociale partners hebben afgesproken dat er voor alle deelnemers eerlijke compensatie van een eventueel nadeel moet komen. Het is aan de sociale partners om hier rekening mee te houden.
We hebben toch het beste stelsel van de wereld?
Nederland scoort heel hoog op de internationale ranglijsten over de kwaliteit van het pensioenstelsel… en toch hebben Nederlanders gemiddeld genomen weinig vertrouwen in hun pensioen. Ouderen hebben het gevoel dat ze benadeeld zijn omdat ‘beloften’ niet zijn nagekomen. Jongeren hebben het gevoel dat de pot leeg zal zijn wanneer ze ´eindelijk´ eens een keer van hun pensioen mogen gaan genieten.
Daarbij staat het huidige collectieve pensioenstelsel onder druk door
- De gevoeligheid van de belegde gelden voor grote schommelingen op de financiële markten: De COVID-19 crisis is daar één van de recentere voorbeelden van;
- De structureel lage rente, waardoor pensioen steeds duurder wordt;
- De stijging van de levensverwachting, die ervoor zorgt dat de periode waarin we pensioen ontvangen steeds langer is geworden. Dat is natuurlijk prettig, maar pensioen is ook daardoor wel steeds duurder geworden;
- Veranderingen in de arbeidsmarkt: Mensen werken niet meer vanzelfsprekend hun hele leven bij dezelfde werkgever, steeds meer mensen besluiten ook ergens gedurende het werkzame leven om een andere baan te zoeken of voor zichzelf te gaan werken (bijvoorbeeld als ZZP-er).
Het pensioenstelsel dat we halverwege de vorige eeuw hebben bedacht levert daardoor voor veel mensen niet meer wat ze ervan verwacht hadden. Verandering is daarom noodzakelijk.
Gaat het nieuwe pensioencontract ook voor mij gelden?
Voorlopig verandert er niets aan uw pensioen. SPIN blijft het beheer van uw pensioenregeling verzorgen en wij blijven uw vertrouwde aanspreekpunt.
Na overgang naar het nieuwe stelsel (uiterlijk 1 januari 2028) zijn de nieuwe regels direct van toepassing op de pensioenen die vanaf die datum worden opgebouwd. We weten nu nog niet of de al opgebouwde pensioenen ook omgezet zullen worden naar de nieuwe regeling. Hier kan van worden afgeweken als dat voor bepaalde belanghebbenden (zoals bepaalde deelnemersgroepen of de werkgevers ) tot een onevenredig nadeel zou leiden. Dat besluit ligt in eerste instantie bij IBM en de ondernemingsraad.
Wat ga ik merken van het nieuwe pensioenstelsel?
Voorlopig verandert er niets aan uw pensioen. SPIN blijft het beheer van uw pensioenregeling verzorgen en wij blijven uw vertrouwde aanspreekpunt. SPIN heeft tot uiterlijk 1 januari 2028 om de Wet toekomst pensioenen uit te voeren. IBM Nederland en de ondernemingsraad moeten eerst besluiten gaan nemen over de pensioenregelingen. Vervolgens heeft het GBC hoorrecht. En ten slotte moet het bestuur van SPIN besluiten of het de overeengekomen pensioenregelingen kan uitvoeren.
We houden u natuurlijk op de hoogte van de verdere ontwikkelingen wanneer daar meer over te vertellen is.
Moet ik zelf actie ondernemen?
Nee, dat hoeft niet. U kunt op dit moment zelf ook geen actie ondernemen. Eerst moeten IBM Nederland en de ondernemingsraad in de komende maanden hun besluitvorming afronden. Vervolgens heeft het GBC (de vereniging van onder andere gepensioneerden) een wettelijk hoorrecht. Daarna moeten wij als SPIN besluiten of we de gewijzigde regeling kunnen uitvoeren en of die recht doet aan de al opgebouwde pensioenen. Het kan dus nog wel even duren voordat duidelijk is wat de nieuwe wet voor u persoonlijk gaat betekenen.
In de tussentijd blijft SPIN het beheer van uw pensioenregeling verzorgen en blijven wij uw vertrouwde aanspreekpunt. Verder kunt u gewoon dezelfde keuzes blijven maken zoals u die nu al hebt. Zoals bijvoorbeeld de keuze van uw beleggingsprofiel of de keuze om extra in te leggen in uw DC-kapitaal.
Ik bouw DC-kapitaal op bij SPIN. Wat verandert er voor mij?
De Wet Toekomst Pensioenen betekent voorlopig niets voor deelnemers aan onze DC-regeling. SPIN blijft het beheer van uw pensioenregeling verzorgen en wij blijven uw vertrouwde aanspreekpunt.
Er moeten eerst besluiten genomen worden door IBM Nederland en de ondernemingsraad. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen dat de bestaande DC-regeling in het nieuwe stelsel voor het grootste deel beschikbaar blijft zoals hij is. De manier waarop je geld inlegt kan wel veranderen; in de nieuwe wet komt er in principe voor iedereen een even hoge (dus leeftijdsonafhankelijke) inleg. IBM en de ondernemingsraad kunnen er echter straks voor kiezen om voor de huidige medewerkers de huidige premieafspraken (dus leeftijdsafhankelijke inleg) in stand te houden.
In de DC-regeling spaart u uw eigen pensioenkapitaal bij elkaar. U kunt daarom gewoon uw eigen keuzes blijven maken zoals uw beleggingsprofiel aanpassen of extra inleggen. Wat wel kan veranderen zijn de afspraken over pensioen voor uw nabestaanden: Er zijn nieuwe wettelijke eisen waaraan de pensioenafspraken moeten worden aangepast. Ook voor de pensioenafspraken rond arbeidsongeschiktheid moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. De wijzigingen worden naar verwachting pas op 1 januari 2028 ingevoerd.
Ik bouw DB pensioen op bij SPIN. Wat verandert er voor mij?
De Wet Toekomst Pensioenen betekent voorlopig niets voor deelnemers aan onze DB-regeling. SPIN blijft het beheer van uw pensioenregeling verzorgen en wij blijven uw vertrouwde aanspreekpunt.
Voordat we overgaan op het nieuwe pensioenstelsel, zijn we een aantal jaar verder. Uiterlijk vanaf 2028 mag in DB geen nieuwe inleg worden gedaan. Daarvoor moet een nieuwe regeling komen en afspraken over eventuele compensatie. Deze afspraken moeten door IBM en de ondernemingsraad gemaakt worden. Wat dat precies betekent, is nu nog niet te zeggen.
Wordt mijn pensioen nu minder zeker?
Voor de DC-regeling verandert er eigenlijk weinig op dit vlak. Voor de DB-regeling weten we nog niet wat er voor nieuwe pensioenen in de plaats komt. Dat zal afhangen van de afspraken die IBM en de ondernemingsraad daarover. Voor al opgebouwde DB pensioenen is ons uitgangspunt dat de waarde van uw al opgebouwde DB-pensioen ten minste vergelijkbaar blijft met de waarde onder de huidige regeling.
Is het ongunstig om de huidige pensioenen om te zetten naar de nieuwe pensioenregeling?
Omzetten kan, maar hoeft niet nadelig te zijn voor gepensioneerden of andere deelnemers. Het kan zelfs voordelig zijn. Het bestuur van SPIN gaat de voorgestelde wijzigingen van IBM Nederland en de ondernemingsraad beoordelen op eerlijkheid (‘evenwichtigheid’ in wettelijke termen) voor bestaande pensioenen. Ons uitgangspunt is dat de waarde van uw al opgebouwde DB-pensioen ten minste vergelijkbaar blijft met de waarde onder de huidige regeling.
Verenigingen van gepensioneerden en van oud-werknemers hebben een wettelijk hoorrecht. De Grey Blue Circle, kortweg GBC, is de vereniging van gepensioneerden en oud-werknemers van IBM Nederland. Zij kunnen aan IBM en haar ondernemingsraad laten weten wat ze vinden van de mogelijkheid om de huidige pensioenen om te zetten naar de nieuwe pensioenregeling. Bent u nog geen lid van de GBC? U kunt zich aanmelden via hun website.