Marktontwikkelingen april 2022

De thema’s van de laatste weken hadden ook in april weer invloed op de financiële markten: de oorlog in Oekraïne, stijgende inflatie en rente, en de lockdowns in China vanwege het coronavirus. Beleggers ervaren dit als een ‘perfect storm’, en zonder veel noemenswaardig nieuws moesten met name aandelen het weer ontgelden. Bedrijfscijfers over het eerste kwartaal werden over het algemeen goed ontvangen, maar konden de koersen niet hoger zetten. Grondstofprijzen liepen verder op onder druk van de sancties tegen Rusland. Uitzondering was echter goud. Het edelmetaal heeft een negatieve relatie met de rente, die deze maand over alle looptijden verder opliep.

Aandelen

De brede aandelenindex MSCI World daalde met 3% afgelopen maand. De verschillen tussen landen en regio’s waren wederom erg groot. Zo haalde Nederland bijvoorbeeld een negatief rendement van -5,2%, terwijl de index van Spanje steeg met 2,7%. Opkomende markten deden het beter deze maand met een verlies van slechts 0,4%. Waardeaandelen (+0,1%) deden het deze maand aanzienlijk beter dan groeiaandelen (-6,3%). En ook deze maand deden energie- en nutsbedrijven het goed vanwege de hoge olie- en energieprijzen. De sector informatietechnologie (-6,9%) ging weer niet goed bij in april.

Obligaties

Rentes liepen over alle regio’s en alle looptijden verder op in april. De 10-jaarsrente in de VS steeg met 0,60% naar 2,94%. De Duitse 10-jaarsrente steeg iets minder hard: met 0,39% tot 0,94%. Beleggers volgen uitspraken van centrale bankiers in de VS nauwgezet en vermoeden dat de beleidsrente in de VS wellicht met 0,75% kan stijgen in plaats van de ingecalculeerde 0,5%. De risico opslag voor minder risicovolle en meer risicovolle bedrijfsobligaties stegen tot 1,50% (+0,21%) en 4,51% (+0,39%) respectievelijk, wat negatieve rendementen opleverde voor de maand april.