Marktontwikkelingen augustus 2022

De eerste signalen zijn zichtbaar dat de hogere energieprijzen lijken door te werken in de productieketen. De druk op centrale banken blijft daardoor hoog om via renteverhogingen de inflatie te bestrijden. De kans dat economieën hierdoor in een recessie belanden, wordt steeds groter. Vastrentende waarden noteerden (dus) lager door de gestegen rente en ook aandelen kenden negatieve rendementen voor de maand. De koers van de Amerikaanse dollar trok nog wat verder aan ten opzichte van de euro en noteerde een koers van 1 (een koers waarbij beide munten dus even sterk zijn).

Aandelen

Na herstel in juli daalden aandelenmarkten weer in augustus. De MSCI All Countries World Index verloor 2,8%. Europa (-4,9%) stak slecht af bij andere continenten: Noord-Amerika (-2,6%) en Japan (-1,2%). Opkomende markten wisten zelfs een positief rendement te behalen(+1,8%). Latijns-Amerika was hier de regio met het beste resultaat: +4,2%. De gestegen rente wakkerde angst voor recessie verder aan bij beleggers. Groeiaandelen hebben daar meer onder te lijden dan waarde aandelen, en dat zagen we terug in de rendementen (-3,3% en -1,4% respectievelijk). Bij de sectoren viel op dat Energie het best presteerde met een positief van rendement van 3,7%.

Obligaties

De daling van de rentes op de obligatiemarkten was van korte duur, in augustus liep de rente weer verder op. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 0,72% tot 1,54%. In de VS noteerde de 10-jaarsrente weer boven de 3% (3,19%); een stijging van 0,54%. De risico opslag voor minder risicovolle bedrijfsobligaties liep wat verder op dan voor meer risicovolle bedrijfsobligaties: 1,98% (+0,14%) en 5,62% (+0,03%) respectievelijk.