De Russische inval in Oekraïne duurt nog steeds voort en blijft zijn invloed hebben op de financiële markten. Met name energieprijzen blijven op een hoog niveau liggen en dat zien we bevestigd in de meest actuele inflatiecijfers. Na eerdere verhogingen van de beleidsrente door de FED, de centrale bank van de VS, lijkt de ECB nu ook te hinten op verhogingen van de beleidsrente. Daarnaast was er aandacht voor het verschil van de leenkosten voor overheden. Er dreigde fragmentatie te ontstaan tussen noordelijke (sterke) landen en de zuidelijke (met name Italië en Griekenland); dit komt doordat de rente voor staatsobligaties bij laatstgenoemde landen harder opliep dan de noordelijke landen. ECB voorzitter Lagarde heeft na een ingelaste vergadering meegedeeld dat de ECB obligaties van Italië en Griekenland zal opkopen om hun rentelast te drukken.
Aandelen
Juni was ronduit een slechte maand voor aandelen. De MSCI All Countries World Index daalde met maar liefst 6,2%. Europa daalde met 7,7%, Noord-Amerika met 6,2% en Japan met 5,6%. Opkomende markten (-4,3%) deden het relatief het best. Noord-Amerika deed het wat minder met een negatief rendement van -1,7%. De positieve uitschieter was China (+9,2%); versoepelingen van de lockdowns in verband met corona lagen daaraan ten grondslag. Waardeaandelen (-6,3%) en groeiaandelen (-6,0%) ontliepen elkaar niet veel deze maand. Defensieve sectoren als consumentengoederen (-1%) en gezondheidszorg (-0,6%) presteerden het minst slecht deze maand
Obligaties
Ook op de obligatiemarkten blijven, onder druk van het beleid van centrale banken, de uitslagen groot. Gedurende de maand juni is de rente over een breed front verder opgelopen. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 0,22% tot 1,34%, net als in de VS waar de 10-jaarsrente inmiddels al boven de 3% (3,02%) noteert; een stijging van 0,17%. De risico opslag voor minder risicovolle en meer risicovolle bedrijfsobligaties stegen fors tot 2,12% (+0,52%) en 6,48% (+1,69%) respectievelijk, wat negatieve rendementen opleverde voor de maand juni.