Zelf verantwoordelijk

‘Steek niet je kop in het zand, je bent zelf verantwoordelijk voor je pensioen!’

Wilma Fokker kwam in 2008 – na de overname van Cognos – bij IBM terecht. Ze werd uiteindelijk Business Partner Manager. Op de afdeling Analytics was zij verantwoordelijk voor de verkoop van software waarmee bedrijven kunnen analyseren waar zij staan, en waar zij naartoe gaan.

Afgelopen juli bereikte zij haar AOW-leeftijd (66 jaar en 4 maanden), en ging haar pensioen van SPIN in. ‘Ik vond pensioen best wel ingewikkeld. Had mij er ook niet echt in verdiept. Als je dat wél doet, wordt het al snel een stuk duidelijker. De meeste mensen zien pensioen als verantwoordelijkheid van hun werkgever. Dat is het ook. Maar het is net zo goed je eigen verantwoordelijkheid. Het is tenslotte jouw pensioen!

In 2018 ben ik al gestopt met werken. Maar mijn pensioen van SPIN ging pas in juli 2020 in. Toen ging ik voor mijn gevoel écht met pensioen. Pas de laatste jaren ben ik mij in de pensioenmaterie gaan verdiepen, onder andere door te kijken op mijnpensioenoverzicht.nl. Op die website zie je waar je allemaal pensioen hebt opgebouwd, en hoeveel. Al moet je wel goed opletten: als je aan een DC-regeling meedoet, zie je op de website een indicatie van je pensioen. Hoeveel je precies krijgt, weet je pas later. Wel handig dat je daar nettobedragen ziet.’

Moet ik met mijn pensioenkapitaal zelf een pensioen kopen? Help!

‘Ik heb bij 3 verschillende werkgevers pensioen opgebouwd. Dat waren toevallig allemaal DC-regelingen. Ik bouwde bij die werkgevers dus niet zozeer een pensioen op, maar een pensioenkapitaal. Met dat kapitaal moest ik zelf een pensioen inkopen, begreep ik. Dat wist ik helemaal niet!

Gelukkig kreeg ik precies op het juiste moment mail van SPIN, het pensioenfonds van IBM. Ik kon hulp krijgen van een financiële dienstverlener waar SPIN mee samenwerkt: Apple Tree. De mensen van Apple Tree hebben mij echt heel goed geholpen. Ze waren direct bereikbaar en hebben alles goed uitgelegd.’

SPIN zette mij gelijk op het juiste spoor

‘Dat ging allemaal telefonisch, dus ik hoefde de deur er niet voor uit. Ik heb alle nodige documenten opgestuurd. Daarna heeft Apple Tree gekeken welke pensioenaanbieder het beste bij mijn wensen past. En natuurlijk financieel het meest gunstig was. Ik kreeg een overzichtelijk lijstje; daarop stonden ook de aanbieders die minder gunstig waren. Ze namen zo mij al het uitzoekwerk uit handen. De keuze was vervolgens niet heel moeilijk.

Verder heb ik eigenlijk geen contact gehad met SPIN. Dat was ook helemaal niet nodig. Ook al omdat mijn pensioen hoger uitpakte dan ik op basis van de informatie op mijnpensioenoverzicht.nl had verwacht. Toch was de rol van het pensioenfonds groot. SPIN bracht mij immers in contact met Apple Tree. En daar had ik genoeg aan.’

Toen ik in de makelaardij werkte bouwde ik als vrouw helemaal geen pensioen op!

‘Ik heb zo’n 46 jaar gewerkt. Al die jaren dacht ik nauwelijks aan mijn pensioen. Best gek eigenlijk.

Wat achteraf ook gek is: van m’n 23ste tot m’n 28ste werkte ik wel, maar bouwde ik helemaal geen pensioen op. Mijn werkgever – een makelaarsbureau – vond dat nergens voor nodig; wat moesten vrouwen nou met een pensioen? Ik heb die 5 jaar dus geen pensioen opgebouwd. Destijds vond ik dat niet zo vreemd, geloof ik. Later heb ik nog wel geprobeerd alsnog pensioenrechten te krijgen over die periode. Maar dat was een heilloze missie, tot het Europese Hof aan toe.

Dat was tot voor kort eigenlijk het enige moment dat ik aan mijn pensioen dacht. Ik was een beetje een struisvogel, stak mijn kop in het zand. Ik ben bang dat ik wat dat betreft niet de enige ben. Daarom zeg ik nu tegen iedereen die dat nog niet doet: kijk naar je pensioen. Zorg dat je weet wat je straks ongeveer krijgt. Regel eventueel zelf iets extra’s voor je pensioen. En let daar goed op.’

Pensioen zou een vak op school moeten zijn

‘Zo kwam ik er achter dat ik nog een lijfrente had lopen die ik jaren geleden had afgesloten. Totaal vergeten! Niet zo slim, want ik had hierdoor natuurlijk geen goed beeld van mijn totale financiën. Daarom zeg ik: weet altijd waar je financieel staat. Ook als je nog jong bent en voorlopig nog lang niet met pensioen gaat. Want je bent zelf verantwoordelijk voor je pensioen.

Laat je daarom goed informeren over je pensioen. Bijvoorbeeld tijdens een informatiebijeenkomst van een pensioenfonds of je werkgever. Het zou eigenlijk een vak op school moeten zijn. Net zoals je zou moeten leren over verzekeringen en hypotheken. Geen gek idee, toch?

Gelukkig heeft mijn pensioen niet geleden onder mijn struisvogelpolitiek. Ik besef dat ik daarbij wel een beetje geluk heb gehad. Voor hetzelfde geld had mijn pensioen veel minder gunstig uitgepakt. Ik heb altijd hard gewerkt. Zeker bij IBM was het soms behoorlijk pittig. Het is zonder meer een leuk bedrijf om bij te werken. Tenminste, als je je snel aan nieuwe situaties kunt aanpassen en je verantwoordelijkheid pakt. Maar dan kun je ook heel veel voor elkaar krijgen. Ik ben best wel tevreden over mijn carrière.’

Ik ben nog steeds heel actief, maar zonder targets en deadlines

‘En nu geniet ik volop van mijn vrijheid. Mijn man is jonger dan ik, hij werkt nog. Daarom ben ik nu weer wat actiever in het huishouden. Dat vind ik helemaal niet erg, omdat ik alles zonder stress kan doen. Elke dag lekker koken, zonder gehaast. Geen targets meer, geen deadlines. Soms vraag ik mij af: hoe deed ik dat vroeger allemaal?

Verder heb ik nu veel meer tijd om te fietsen en wandelen, en ga ik naar musea; daar kwam ik vroeger nauwelijks aan toe. Er is nu ook tijd om mij met andere interesses bezig te houden. Ik heb een opleiding tot tuinarchitect gevolgd, dus ik ga tuinen ontwerpen. Ik heb mijn eerste klanten al binnen!’

Neemt u ook uw verantwoordelijkheid en wilt u de juiste keuzes maken om uw pensioen goed te regelen? Log dan binnenkort in op uw persoonlijke omgeving om te kijken naar uw pensioensituatie. Momenteel is deze nog in ontwikkeling.