Marktontwikkelingen december 2021

Financiële markten stonden ook in december weer onder invloed van de ontwikkelingen van de omikron variant van het COVID virus. Daarnaast was de, al dan niet tijdelijke, hoge inflatie een dominante factor. Dit zet druk op centrale banken om de beleidsrente te gaan verhogen. Tijden van het ‘gratis’ geld lijken daarmee voorbij.

Aandelen

De brede wereldindex (ontwikkelde landen) noteerde 3% hoger in december. Met +0,8% deden opkomende markten het beduidend minder goed. Door de oplopende lange rente werden groei aandelen (Techbedrijven zoals Tesla), zeker in vergelijking met waarde aandelen (zoals Banken), aanzienlijk lager gewaardeerd. Dit komt doordat groei aandelen in het algemeen meer last hebben van een stijgende rente dan waarde aandelen.

Obligaties

Door de aankondiging van de centrale bank van de Verenigde Staten dat de beleidsrente waarschijnlijk een aantal keer verhoogd zal worden in 2022 zagen we in de VS in december de 10-jaars rente met 0,06% tot 1,51% oplopen. In Europa liggen de niveaus nog wat lager, maar was de stijging voor de maand wel wat groter. Bij Duitse staatsobligaties bijvoorbeeld steeg de 10-jaars rente bijvoorbeeld met0,17% tot -0,18%.

De risico-opslag voor minder risicovolle en meer risicovolle bedrijfsobligaties liepen terug tot 0,98% en 3,73% respectievelijk, met positieve rendementen voor de maand als gevolg.