Marktontwikkelingen februari 2024

Net als in januari waren financiële markten positief gestemd in februari. Groeicijfers waren bemoedigend en weer werd bewijs geleverd dat de inflatie aan het afnemen is. Bij de Amerikaanse CPI cijfers was de verwachting echter dat de inflatie lager zou uitvallen dan ze werkelijk was. Het gevolg was dat de rente licht opliep, en dus noteerden we lagere koersen voor de meeste obligaties. Aandelen profiteerden van het sentiment en behaalden in de breedte positieve rendementen. Afgezien van olie en goud werden grondstoffen goedkoper in februari.   

 Aandelen

Sterke bedrijfscijfers gecombineerd met het sentiment in de markt zorgden op enkele aandelenmarkten voor de hoogste koersen sinds oprichting. Afgelopen maand behaalde de MSCI All Countries World Index (ontwikkelde + opkomende markten samen; in euro gemeten) een rendement van +4,7%. Opkomende markten maakten het verlies van vorige maand meer dan goed met een positief rendement van 5,2%. Ontwikkelde markten (+4,6%) bleven niet ver hierbij achter. Binnen ontwikkelde markten was Noord-Amerika (+5,5%) de best presterende regio, op enige afstand gevolgd door Japan (+3,4%), Europa (+1,9%) en Pacific exclusief Japan (+0,9%). Anders dan vorige maand was het China (+8,8%) die de kar trok voor opkomende markten (+5,2%). De regio Azië (+6,3%) liet ook een mooie plus zien. EMEA (+2,2%) bleef hier bij achter en Latijns-Amerika haalde nog maar net een positief rendement (+0,2%). Aandelen met de stijl groei (+6,3%) presteerden weer beter dan aandelen met de stijl waarde (+3,0%).

Obligaties

In februari was er dus weer een stijging van de rente te zien. Dit keer was het de VS die een grotere stijging liet zien dan Europa, waarmee het op jaarbasis nagenoeg gelijk is getrokken. De 10-jaarsrente op Duitse staatsobligaties steeg in februari met 0,24% tot een niveau van 2,41%, een minder sterke stijging dan voor Nederlandse staatsobligaties met dezelfde looptijd (+0,29%, naar 2,73%). In de VS steeg de rente weer tot boven de 4%: 0,34% hoger voor de maand (naar 4,25%). Dat de markt meer risico zoekend werd zagen we terug in de risicopremies; deze liepen terug in februari, met enig verschil echter tussen de categorieën. Bij staatsobligaties van opkomende markten liep de premie met 0,33% terug naar 3,69%. Bij minder risicovolle bedrijfsobligaties zagen we een daling van 0,09% (tot 1,21%). De sterkste daling was waarneembaar bij meer risicovolle bedrijfsobligaties: -/-0,41% (tot 3,49%).