Marktontwikkelingen oktober 2024

Op het gebied van geopolitiek was er afgelopen maand oplopende spanning in het Midden Oosten nadat Iran zich ging mengde in het conflict tussen Hamas, Hezbollah en Israël. Afgezien van een wat stijgende olieprijs, trokken financiële markten zich er niet echt veel van aan. De focus lag meer op de groei- en inflatiecijfers. De Amerikaanse arbeidsmarkt ligt er goed bij. Het aantal nieuwe banen kwam hoger uit dan vorige maanden en ook hoger dan verwacht. In Europa verlaagde de ECB de beleidsrente opnieuw met 0,25% (naar 3,25%). Duitsland lijkt moeite te hebben om te blijven groeien. Een voorbeeld hiervan is de autosector, waar overleg heeft plaatsgevonden tussen verschillende merken in een poging om de situatie te verbeteren.

 Aandelen

In oktober lagen de aandelenmarkten er per saldo licht positief bij. De verschillen tussen regio’s en landen waren niet zo groot als in september, maar toch nog aanzienlijk. De brede index MSCI All Countries World dikte onderaan de streep met +0,5% aan (in euro gemeten). Ontwikkelde markten deden het beter dan opkomende markten en behaalden een rendement van +0,8%. Dit was echter alleen te danken aan Noord-Amerika (+2,0%). De overige regio’s Japan (-1,2%), Europa (-3,3%) en Pacific exclusief Japan (-3,7%) deden een stapje terug. Bij opkomende markten (-1,8%) was er zelfs geen enkele regio die groene cijfers op de borden kon zetten. China was vorige maand de grote winnaar, maar leverde nu 3,3% in. Dat verlies was iets groter dan dat van Latijns-Amerika (-2,5%) en Azië (-1,9%). De regio EMEA hield de schade beperkt met een verlies van 0,5%. Aandelen met de stijl groei (+0,7%) presteerden beter dan aandelen met de stijl waarde (+0,2%).

Obligaties

Op het gebied van rente vielen enkele dingen op in oktober. Ten eerste zagen we dat er verschil was in looptijden: 5-jaarsrente en 10-jaarsrente waren hoger, terwijl kortere en langere looptijden (1-jaars, 20- en 30 jaarrente) juist lager noteerden. Ten tweede was er een aanzienlijk verschil te zien in de mate waarin de rente van individuele landen stegen ten opzichte van de Europese rente. Euroswaps (10-jaarsrente) stegen met 0,08%, terwijl bijvoorbeeld Duitsland steeg met 0,27% voor dezelfde looptijd. Tot slot zagen we weer dat de rente in Amerika harder opliep dan in Europa.

De renteontwikkeling (10-jaarsrente) voor Nederlandse staatsobligaties (+0,23% tot 2,65%) liep redelijk in de pas met Duitse staatsobligaties (+0,27% tot 2,39%). De stijging in de VS was echter beduidend hoger: +0,50% tot 4,28%. Het beeld was anders bij obligaties met een hoger risicoprofiel. Minder risicovolle bedrijfsobligaties kenden een daling van de risicopremie met 0,12% (tot 1,01%). Dat was iets minder dan de daling van meer risicovolle bedrijfsobligaties (-0,18% tot 3,04%). De grootste daling was te zien bij staatsobligaties van opkomende markten (-0,23% tot 3,38%).