Marktontwikkelingen september 2024

In september kwam het meest opvallende nieuws uit Azië. China kondigde een pakket maatregelen aan om de economie te stimuleren. Concreet betekende dit een verlaging van de kortlopende rente, een speciaal fonds ter ondersteuning van de aandelenmarkt, en maatregelen om de kwakkelende vastgoedsector te stutten. Investeerders reageerden enthousiast en zetten de aandelenmarkt aldaar ruim hoger. De renteverlagingen van de ECB (met 0,25% naar 3,5%) en de Fed (met 0,50% naar een bandbreedte van 4,75%-5%) waren grotendeels al ingecalculeerd door de markt. In combinatie met een lichte daling van de inflatie zette dit de marktrente lager (met name de kortere looptijden). Grondstoffen noteerden hoger, met name de stijging voor de prijs van gas viel op (+36%).

 Aandelen

De verschillen waren enorm op de aandelenmarkten de afgelopen maand. Per saldo werd er voor de brede MSCI All Countries World een positief rendement behaald van +1,5% (in euro gemeten). China (+22,9%) trok de index voor opkomende markten (+5,8%) mee omhoog. Azië (+7,1%) kende ook een zeer sterke maand. De regio’s EMEA (+1,5%) en Latijns-Amerika (-0,7%) konden daar niet aan tippen. Ontwikkelde markten deden het in de breedte iets minder goed dan opkomende markten met een rendement van +1,0%. Pacific exclusief Japan (+6,5%) profiteerde van het sentiment rondom China. Ook Noord-Amerika (+1,3%) schreef groene cijfers, maar Europa (-0,4%) en Japan (-1,4%) noteerden echter een verlies voor de maand september. Aandelen met de stijl waarde (+1,3%) en groei (+1,7%) lagen relatief dicht bij elkaar in de buurt.

Obligaties

September werd afgesloten met wederom een daling van de marktrentes, en daarmee waren was dus ook in iedere maand van het derde kwartaal een daling te zien. De renteontwikkeling (10-jaarsrente) voor Nederlandse staatsobligaties (-0,17% tot 2,42%) en Duitse staatsobligaties ontliep elkaar niet veel. Laatstgenoemde noteerden 0,18% lager naar een niveau van 2,12%. De daling van de 10-jaarsrente in de VS was iets kleiner: -0,12% tot een niveau van 3,78%. Ook bij obligaties met een hoger risicoprofiel was het beeld positief in september. Minder risicovolle bedrijfsobligaties lieten een daling zien van de risicopremie met 0,01% (tot 1,13%). Een ruimere daling zagen we bij meer risicovolle bedrijfsobligaties (0,11% tot 3,22%). Gelijk aan de ontwikkeling op de aandelenmarkten zagen we ook de grootste beweging bij staatsobligaties van opkomende markten. De daling van de risicopremie bedroeg maar liefst 0,27% tot een niveau van 3,61%.