Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne op uw pensioen?

In de afgelopen weken is er door de inval van Rusland in Oekraïne een schokkende en brute oorlog begonnen. Wij leven mee met de mensen die door dit oorlogsgeweld worden getroffen. Uiteraard kijken wij daarbij ook naar de gevolgen voor ons fonds en onze deelnemers.

Wij hebben vastgesteld dat er geen SPIN deelnemers in de betrokken landen wonen.

‍‍Beleggingen DC

SPIN heeft weinig beleggingen in Oekraïne, Rusland en Belarus. Hierdoor is het directe effect van de gebeurtenissen in Oekraïne op de beleggingen klein. Uiteraard zorgt de crisis voor grote bewegingen op de financiële markten zoals die vooraandelen en obligaties. Omdat ons beleggingsbeleid is gericht op het rendement op de lange termijn zien we op dit moment echter geen aanleiding om onze beleggingen aan te passen.

Voor onze DC deelnemers stond op 4 maart 0,17% aan beleggingen uit in ondernemingen uit Rusland, Belarus en Oekraïne. Russische staatsobligaties waren al uitgesloten van onze beleggingen. Wij sluiten verder ondernemingen uit die hun hoofdkantoor hebben in een land waarop door de VN, de EU of de VS sancties zijn getroffen, namelijk Rusland en Belarus. Wij zijn daarom met onze vermogensbeheerder in gesprek over het afbouwen van deze posities.‍

Cyberdreigingen

De kans op cyberdreigingen is door de oorlog toegenomen. Wij zijn daarover continu met onze ICT leveranciers in contact, om uw en onze data te beschermen.‍

Inflatie en toeslag DB regeling

Als gevolg van de inval zijn ook de prijzen van belangrijke grondstoffen zoals olie en gas sterk gestegen. Dat leidt op dit moment tot een snelle stijging van de inflatie. Bij het vaststellen van de toeslag begin 2023 houden wij net als elk jaar rekening met de hoogte van de inflatie in september van dit jaar.