Marktontwikkelingen januari 2024

Het nieuwe jaar is van start gegaan met gematigde uitslagen op de meeste markten. De rente was over bijna alle looptijden licht hoger en afgezien van opkomende markten waren beleggers over aandelen positief gestemd. In het begin van de maand dreigden Amerikaanse inflatiecijfers even roet in het eten te gooien. Deze kwamen hoger uit dan verwacht en daarmee werd de kans op snelle renteverlaging door centrale banken aanzienlijk lager. De Amerikaans dollar profiteerde hiervan en trok circa 2% aan ten opzichte van de euro. In de breedte trokken grondstofprijzen met ruim 2% aan. Olie werd weer duurder (mede door spanningen in het Midden-Oosten), de gasprijs werd echter bijna 15% goedkoper.

 Aandelen

In januari zagen we een verdeeld beeld op aandelenmarkten. De MSCI All Countries World Index (ontwikkelde + opkomende markten samen; in euro gemeten) haalde een rendement van +2,3%. Ontwikkelde markten (+2,9%) kenden echter een veel betere start van het jaar dan opkomende markten (-3,0%). Binnen ontwikkelde markten was Japan (+6,4%) de best presterende regio. Ook Noord-Amerika (+3,1%) en Europa (+1,6%) noteerden hoger. Pacific exclusief Japan (-1,8%) moest wat terrein prijsgeven, veroorzaakt door verliezen op de markt van Hong Kong. Laatstgenoemde is gelieerd aan China (-9,1%), die ook de index voor opkomende markten mee omlaag trok. De regio’s Azië (-3,6%) en Latijns-Amerika (-3,2%) lieten ook een min zien voor de maand. EMEA was de uitzondering met een bescheiden plusje (+0,7%). Aandelen met de stijl groei (+3,0%) deden het aanzienlijk beter dan aandelen met de stijl waarde (+1,6%).

Obligaties

De stijging van de rente was in Europa iets groter dan in de VS. De 10-jaarsrente op Duitse staatsobligaties steeg in januari met 0,14% tot een niveau van 2,17%. Voor Nederlandse staatsobligaties met dezelfde looptijd was de stijging 0,11% (naar 2,45%). In de VS bleef de stijging beperkt tot 0,03% (naar 3,91%). De risicopremies liepen in januari voor bijna alle categorieën wat op. Bij staatsobligaties van opkomende markten liep de premie met 0,18% op naar 4,02%. Bij minder risicovolle bedrijfsobligaties zagen we een daling van 0,06% (tot 1,30%), en bij meer risicovolle bedrijfsobligaties juist weer een stijging van 0,06% (tot 3,90%).